Laboratórium

A Marmed Járóbetegrendelõ keretén belül mûködõ új, modern készülékekkel felszerelt orvosi laboratórium igen jól képzett szakembereket foglalkoztat. Számos, jó szakmai hírnévnek örvendõ céggel vagyunk kapcsolatban a laboratórium számára szükséges fogyóanyagok beszerzése szempontjából.

Laboratóriumunk lefedi a paraklinikai vizsgálatok egész palettáját: hematológia, biokémia, immunohematológia, immunológia, mikrobiológia, parazitológia, citotumorális vizsgálat tárgykörben. A laboratóriumi vizsgálatokat többéves szakmai tapasztalattal rendelkezõ laborasszisztensek végzik, mig az eredmények ellenõrzését és jóváhagyását klinikai laboratóriumi szakorvos végzi. Csapatunk tagja továbbá egy patológus szakorvos is, aki a méhnyakrák szûrésére szolgáló citotumorális vizsgálatot végzi.

A páciensek fogadásának sorrendjét tekintve, a sürgõsségi esetek, a terhesek, az 5 év alatti gyermekek, a mozgássérültek és a 75 év fölöttiek részesülnek elõnyben. A próbák követhetõségét az egyéni kódrendszer biztosítja, amely mindegyik páciensnek megfeleltet egy egyéni azonosító számot, ez a kód végigkíséri a próbákat a feldolgozás egész ideje alatt, és megtalálható mind a laboratórium adatbázisában, mind a regiszterekben és a kiadott eredményeken.


A laboratórium munkaprogramja a következõ:

  • A mintavétel minden nap 800-1000 óra között zajlik (munkanapokon), ezután a személyzet feldolgozza a próbákat.
  • A páciensek programálása a küldõpapírok alapján a biztosítóház által fedezett laboratóriumi vizsgálatokra naponta 700-1800 között zajlik, a szerzõdésben megállapított keret függvényében. Az elõjegyzés kizárólag személyesen történik. 18 év feletti pácienseink a mintavétel napján a küldõpapírral és az egészségügyi kártyával kell jelentkezzenek, ennek hiányában pedig az ezt helyettesítõ pecséttel és dátummal ellátott- biztosítóház által kiadott igazolással.
  • A laboratóriumi leletek eredményének kiadása 1200-1500 óra között történik.